Lundebanner_2

Om kvelden den dagen Ask ble født tikket det inn en tekstmelding fra Hanna Gautun, glad og lykkelig oppdretter, med bilde av en liten valp. En nydelig liten guttevalp med hvit krage rundt hele halsen! Hvor skal han vokse opp, mon tro? Ikke tenkte vi da at det skulle bli hos oss.

Christen Lang, som tidligere var oppdretter av Norsk lundehund i mange år, hadde under et besøk i USA for noen år siden, fått høre at der fantes det et par lundehunder som bare hadde amerikanskoppdrettede hunder i flere generasjoner tilbake i stamtavlen. Det måtte da være interessant å prøve å få tappet sæd fra en slik hund for å bevare disse genene for fremtiden.... Rasen har gjennomgått flere flaskehalser da den har vært nær ved å dø ut, og det medførte at lundehunden ble sterkt innavlet, og har i dag en urovekkende liten genvariasjon. Det er derfor svært viktig at vi ikke mister flere gener, og det var bakgrunnen for at det ble bestemt å få tappet sæd i USA og få den sendt til Norge for å bli brukt på en norsk tispe.

Ved hjelp fra dyrlege og oppdretter av lundehund, Susan Torgersen i USA, ble det tappet sæd fra hennes hannhund Midnattsol Hrafn, som har amerikanske hunder i 4 generasjoner tilbake i stamtavlen. Der var mange velvillige hjelpere som etterhvert medvirket til at sæden tilslutt kom til Norge, og at Hanna sin tispe, Eir, kunne insemineres med den frosne sæden som resulterte i at Ask kom til verden, som eneste valp i kullet.

Christen, som var den som hadde ansvaret for forvaltningen av sæden, visste at vi hadde mistet beagle-gutten vår, Gunvald, noen måneder tidligere, og han tenkte nok at vi da kanskje hadde både hjerterom og husrom til en ny, liten guttevalp nå. Og så en kveld kom der melding fra Christen, om vi kunne tenke oss å gi Ask et hjem?

Jon og jeg kjente litt etter - vi savnet jo Gunvald, og kom ganske fort frem til at vi skulle gi Ask et hjem hos oss, sammen med beagle-tanten Kira og lunde-tanten Daga. Så da var det bare å vente til han ble gammel nok til å kunne forlate mor og oppdretter og sette seg på flyet til Bergen. Og etter en noe humpete landing i stiv kuling var Ask kommet hjem!