Lundebanner_2

beaglen i et nøtteskall

Hvis du ikke har kjennskap til, eller erfaring med rasen fra før, er det et par ting du bør ha tenkt gjennom før du går til anskaffelse av en beaglevalp:  

«Hva slags hund er beaglen?»
 

Jo, den er en drivende jakthund, og den lever for å finne et spor og forfølge det - gjerne i flere timer. Beaglen er en meget selvstendig hunderase. Det må den da også være, hvis den skal kunne jage alene over lange distanser og over lang tid, slik den gjør når den er på jakt. Og en selvstendig hund har en sterk vilje og er ikke alltid enig med deg i dine synspunkter. Den er derfor kanskje ikke den letteste rasen å oppdra, og du skal være innstilt på å bruke både tid og ressurser på valpekurs/grunnkurs og annen aktivisering, for at hunden skal trives og bli en grei hund.

I mange andre land, der det ikke er mulig å jakte med drivende hund, brukes beaglen mer som familie- og utstillingshund enn som jakthund. Jaktegenskapene blir derfor ikke like mye vektlagt i avlen som her hos oss, hvor beaglen er avlet først og fremst på sine jaktegenskaper. Det betyr at jaktlysten i beaglerasen hos oss som regel er stor, selv om der finnes unntak. Det er ikke bare-bare å slippe beaglen løs, og så forvente at den tusler pent ved siden av deg, og lar seg kalle inn hvis den har funnet et spor. Den kan være langt avgårde før du vet ordet av det! Den har en meget stor aksjonsradius, så det må trenes på kontakt og innkalling fra første stund. Men da er det heller ikke umulig å ha kontroll på den hvis det ellers er lov å slippe hundene løs.